Echipa națională a României întâlnește, marți, de la ora 20.30, pe Arena Națională, selecționata Danemarcei, într-un meci amical. Meciul va fi condus de o brigadă din Slovenia, avându-l la centru pe Slavko Vincici care va fi ajutat la cele două linii de Matej Zunici și Bojan Ui. Arbitru de rezervă a fost desemnat Alexandru Tudor. Meciul va fi transmis de către Pro TV.
România și Danemarca s-au întâlnit de-a lungul timpului de mai multe ori, dar „dubla” din 1989 va rămâne pentru totdeauna în istorie. După meciul retur, România s-a calificat la Campionatul Mondial din 1990 găzduit de Italia. A fost meciul după care se poate spune că a luat naștere „Generația de Aur”. După turneul final din 1990, o mare parte din jucătorii din 1989 au format nucleul care a dus naționala la turneele finale din anii 1994, 1996, 1998 și 2000.
Pe 11 octombrie 1989, România pierdea meciul cu Danemarca, scor 3-0, și avea nevoie de victorie în returul de la București pentru a se califica la Coppa del Mondo. Nervos pentru rezultatul de pe „Idrætspark”, fostul conducător la României, Nicolae Ceaușescu, a vrut să desființeze toate echipele care au trimis jucători la națională! Iată cum povestește Emeric Ienei, antrenorul de atunci al României, meciul din 15 noiembrie 1989 de pe stadionul Ghencea.
„Am fost intens criticat în presă că nu jucăm ofensiv, astfel că, înaintea meciului din Danemarca, am încercat să le respect dorința. Mi-am zis că poate au dreptate ziariștii ăștia și că dacă bat în Danemarca, m-am calificat. Și am creat o echipă atât de ofensivă încât am pierdut cu 3-0. Calificarea avea să se joace în returul de la București, pe Ghencea. În minutul 6, gol pentru ei, 1-0, vă dați seama ce stare psihică am avut eu pe bancă în acele momente. Mi-a căzut cerul în cap. Mai târziu aveam să aflu că Ceaușescu, deranjat foarte tare de înfrângerea de la Copenhaga, dăduse ordin ca dacă nu câștigam meciul acela să se desființeze cluburile care au dat jucători la echipa națională. Majoritatea erau de la Steaua și de la Dinamo. Vă închipuiți ce-ar fi însemnat asta! Lucrurile aveau să se așeze apoi. Balint a înscris de două ori, Sabău – o dată și România se califica astfel, de pe primul loc în grupă, după 20 de ani, la un Campionat Mondial. A fost bucurie mare în tabăra noastră, seara am sărbătorit la clubul Melody la invitația lui Valentin Ceaușescu. Nu mai rețin exact, parcă ne-au dublat primele de joc, iar clubul Steaua a premiat jucătorii cu câte un aparat video. Eu am fost nevoit să citesc în fața camerelor de luat vederi un text prin care dedicam victoria Congresului al XIV-lea al PCR, așa erau ordinele. Nu mi-a făcut plăcere, dar nu am avut încotro”, a spus fostul selecționer în Ziarul Ring.
Sursa: Arhivele Naționale Istorice Centrale, Fond CC al PCR, Secția Cancelarie, Dosar nr. 60/1989
Calificarea a fost sărbătorită la barul „Melody”
Imediat după fluierul final, pe gazonul arenei din Ghencea s-a declanșat sărbătoarea. Printre cei care au intrat pe teren să celebreze succesul s-a aflat și Gigi Becali, un apropiat al naționalei, în virtutea relațiilor strânse pe care le avea cu Hagi. De pe teren, jucătorii au plecat la vestiare, unde a avut loc înâlnirea cu Valentin Ceaușescu, care i-a invitat pe fotbaliști la barul Melody. „Toată lumea merge acolo. Nu ne împărțim!”, a spus fiul fostului dictator. Această veste l-a încântat pe Gică Hagi, care a avut o reacție amuzantă: „Da, la Melody, unde femeile, cu aur mult pe ele, cu lanțuri și brățări”.
Caseta tehnică a meciului din 15 noiembrie 1989
Echipele de start:
România: Silviu Lung-cpt – Dan Petrescu, Ioan Andone, Ștefan Iovan, Iosif Rotariu – Ioan Sabău, Gică Popescu, Dănuț Lupu, Gheorghe Hagi – Marius Lăcătus (76 Dorin Mateuț), Gabi Balint (86 Nicolae Ungureanu)
Selecționer: Emeric Ienei
Danemarca: Schmeichel – Sivebaek (73 Elstrup), Olsen, I. Nielsen, K. Nielsen – Jensen, Lerby, Michael Laudrup – Bartram, Povlsen, Brian Laudrup
Selecționer: Joseph Piontek
Au marcat: Balint (25, 60), Sabău (37) / Povlsen (6)
Eliminat: Hagi (61)